Wat is het salaris van een front-end developer?

Heb jij een kritisch oog en streef jij graag naar een hoge gebruiksvriendelijkheid van websites? Dan is misschien het beroep als front-end developer iets voor jouw. Met een bruto inkomen ongeveer €45.000 per jaar op basis van een 40-urige werkweek, hoef je in ieder geval niet te klagen.

In dit artikel vertellen we over het reilen en zeilen van een front-end developer. Want voor dat salaris, zal je natuurlijk wel werk moeten aanleveren.

Wat doet een front-end developer?

Als bezoeker van een website of gebruiker van een app wil jij dat het aantrekkelijk uitziet. Dat kan iets zeggen over de betrouwbaarheid, maar nog belangrijker, de kans is groot dat het dan ook goed werkt. Een front-end developer is bezig met het zichtbare gedeelte van de website of app.

Ontwerpen

Je bent als front-end developer dus bezig met de ‘voorkant’ van de website. Het ontwerp dat je ontwikkelt heeft als grootste doel dat het het merk vertegenwoordigd. De klant wil natuurlijk dat de site er gelikt uitziet. Mocht je wat minder creatief zijn, dan is dat geen probleem. Vaak zijn er ook designers op het kantoor aanwezig die je hierin ondersteunen.

Programmeren

Om alles te kunnen bewerkstelligen wat je als front-end developer graag wil zien, moet je kunnen programmeren. Vaak gebeurt dit in talen zoals HTML of Javascript. In samenwerking met de back-end developers zorg jij dat de code staat als staal en vooral werkend is.

Testen

Natuurlijk moet je weten of hetgeen dat je programmeert, ook daadwerkelijk werkt. Daarom ben je gedurende een dag constant je werk aan het testen. Een front-end developer streeft ernaar dat de gebruiksvriendelijkheid van de website of app groot is. Zaken die hiermee samenvallen zijn een snelle laadtijd en makkelijke vindbaarheid in zoeksystemen als Google. Met SEO kan je dit laatste optimaliseren.

Het verschil tussen front-end en back-end developers

Eigenlijk heel logisch, als je naar de titels van de twee verschillende functies kijkt. Als een front-end developer bezig is met de voorkant van de website of app, dan is een back-end developer veel meer bezig met de achterkant.

Een back-end developer is verantwoordelijk voor het bouwen van de technische onderdelen, die niet zichtbaar zijn voor de gebruiker. Denk aan het bouwen van de servers, databases en Applicatie Programmerings Interfaces (API’s), die de functionaliteit ondersteunen. De back-end developer is voornamelijk aan het programmeren en maakt gebruik van talen meer talen dan een front-end developer. Bijvoorbeeld Python, Ruby of PHP kunnen talen zijn waar hij mee werkt. Elke taal heeft een andere manier van gebruiken en is in gebruik te nemen voor verschillende doeleinden.

Kortom, waar front-end developers zich richten op de gebruikerservaring en het ontwerp, richten back-end developers zich op de technische onderdelen en de functionaliteit van de website of applicatie. Beide rollen zijn belangrijk voor het bouwen van een succesvolle site of app. Ze werken veelal samen om een ​​eindproduct te creëren.

Salaris

Het gemiddelde salaris van een back-end developer ligt iets hoger dan van een front-end developer. Dat komt omdat een back-end developer zich op meerdere vlakken veel dieper kan specialiseren. Het salaris ligt dus niet per se hoger bij een basisopleiding, maar er is gewoon meer potentieel om een verhoging te krijgen.

Wat bepaald het salaris van een front-end developer?

Via verschillende opleidingen kan je in Nederland aan de slag als front-end developer. Er is steeds meer vraag naar de developers en zij worden over het algemeen goed uitbetaald. Je salaris wordt bepaald aan de hand van:

  • Opleiding: via het mbo, hbo of wo kan je aan de slag gaan als front-end developer. Opleidingen komen in de vorm van de HBO-bachelor Software Engineering, WO of HBO-bachelor Informatica, WO-bachelor Computer Science of via het MBO als (creatief) webdeveloper.
  • Ervaring: een senior zal logischerwijs een stuk meer verdienen dan een junior developer.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: het ene bedrijf is het andere niet. De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen tussen de bedrijven verschillen. Sommige wat kleinere bedrijven zullen vaak minder kunnen bieden dan een groot bedrijf. Denk aan de hoogte van reisvergoeding, het aantal vakantiedagen of apparaten van de zaak.
  • Baanoverschot: wanneer je solliciteert in een periode van een baanoverschot, kan je over het algemeen meer van je werkgever eisen dan bij een banentekort. Willen zij jou graag in dienst? Prima, maar dan wil je wel … op je contract hebben staan.
  • Plek: misschien een beetje raar, maar ook de plek waar je gaat werken zal invloed hebben op de hoogte van je salaris. In de Randstad worden de developers over het algemeen beter betaald dan in Flevoland.

Conclusie

Het salaris van een front-end developer kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals locatie, ervaring en bedrijfsgrootte. Over het algemeen zullen front-end developers echter redelijk hoge salarissen verdienen. Mocht je dit ook willen bereiken, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en trends op het gebied van webontwikkeling.

Maar let op, de salarissen van front-end developers worden ook beïnvloed door factoren opleiding, arbeidsvoorwaarden en prestaties. Maar het hoge salaris van gemiddeld €45.000 bruto per jaar, maakt het aantrekkelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in webontwikkeling en design.

Laatste in: Blog