person writing on brown wooden table near white ceramic mug

Kop koffie op het werk tegenwoordig net zo goed als in de espressobar

Hoe houd je als werknemer je personeel tevreden? Door goede koffie te serveren! Het is niet zomaar een leuke uitspraak, er schuilt veel waarheid in. Natuurlijk is de koffie lang niet het enige dat bij een bedrijf goed geregeld moet zijn, maar het geeft wel aan hoeveel waarde we hechten aan ons dagelijkse bakkie troost. Van een goede kop koffie krijgen we een positief gevoel. Bovendien zorgt de cafeïne in koffie ervoor dat we beter geconcentreerd zijn en dat verhoogt onze productiviteit. Daarom hechten ondernemers doorgaans veel waarde aan het beschikken over een goede koffiemachine.

Capaciteit

In een klein bedrijf, waar slechts enkele mensen werken, kun je over het algemeen volstaan met een koffiemachine zoals je die ook thuis zou neerzetten. Heb je echter een bedrijf met meer dan vijftig mensen, dan moet er wel een flink apparaat staan om voldoende capaciteit in huis te hebben. Een koffieautomaat bedrijf stem je dus altijd goed af op de behoeften van de organisatie. Het is daarbij goed om onder de medewerkers te peilen welke wensen ze hebben op het gebied van koffie. Willen ze een ‘gewone’ kop koffie of liever espresso of cappuccino?

Vers gemalen koffiebonen

In veel huishoudens is filterkoffie door de jaren heen de standaard geworden. Deels vanuit gemakzucht, want het is eenvoudiger om filtermaling te gebruiken voor het zetten van een kop koffie dan zelf eerst de bonen te moeten malen. Je levert dan wel iets in op kwaliteit, want filterkoffie heeft een iets minder intense smaak dan koffie van vers gemalen koffiebonen. Dat is vaak de reden dat een kop koffie in een espressobar of restaurant wat lekkerder smaakt dan bij je thuis. Maar ook op het werk is het tegenwoordig een trend om koffie te drinken van vers gemalen koffiebonen.

Half minuutje

De nieuwe generatie koffiemachines voor op de zaak is zeer geavanceerd. Op het moment dat je als werknemer op de knop drukt voor een verse kop koffie, wordt een afgepaste hoeveelheid espressobonen vers gemalen en door het bonenmengsel wordt vervolgens onder hoge druk heet water geperst. Dat proces, het feitelijk zetten van jouw kopje koffie, duurt ongeveer een half minuutje. Dit is de tijd die nodig is om de smaakstoffen vanuit de gemalen koffiebonen naar het hete water te laten overbrengen. Minder tijd nemen zou resulteren in een bakkie van matige kwaliteit.

Laatste in: Blog