Nu het nieuwe jaar eraan komt gaan veel mensen nadenken over goede voornemens. Het kan een voornemen zijn om in 2024 duurzamer te gaan leven. Daar heb niet alleen jij iets aan, maar de hele wereld. Met wat simpele aanpassingen aan je woning, zoals een inductie kookplaat, kan je al een stuk duurzamer gaan leven. Dit zijn een aantal stappen die je kan zetten in de richting van een duurzamer leven.
Kook op inductie
We moeten allemaal langzaam van het gas af. Hoewel het moeilijk is om je huis helemaal gasvrij te maken en alleen nog maar te verwarmen met elektriciteit, kan koken op inductie een goede eerste stap zijn. Koken op inductie is duurzaam, gemakkelijk, snel en omdat je niet met vuur en gas werkt, ook nog eens een stuk veiliger. Een inductieplaat met ingebouwde afzuiging maakt zo’n lelijk ding boven je fornuis overbodig. Kijk eens naar de beste inductie kookplaat met afzuiging.
Investeer in verduurzaming van je huis
Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Dat mag best wat kosten, want het gaat je uiteindelijk ook wat opleveren als jij minder energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Laat dus eens kritisch naar de isolatie kijken van zowel de spouwmuur, het dak als de ramen (heb je overal dubbel glas?). Laat een loodgieter ook eens naar je ketel kijken. Misschien zijn er vervangingsmogelijkheden die de boel een stuk energiezuiniger en efficiënter maken.
Koop duurzaam
Als je de aarde een plezier wil doen, koop dan zo min mogelijk nieuwe dingen. Wil je toch wat spulletjes in huis vervangen of iets nieuws kopen? Ga dan voor de wat duurdere producten die de garantie bieden wat langer mee te gaan. Koop zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten om verre export te voorkomen en ga voor duurzame materialen die makkelijk gerecycled kunnen worden. Denk hierbij aan hout met een FSC-keurmerk of kunststof.
Duurzame gewoontes
Leer jezelf nieuwe duurzame gewoontes aan in huis. Zet de verwarming een graadje lager of gebruik een portable thermostaat die alleen de ruimte verwarmt waar je aanwezig bent. Probeer jezelf ook actief aan te leren om groenafval, restafval en plastic van elkaar te scheiden en je statiegeld ook echt apart te zetten om weg te brengen (ook op kleine PET-flesjes en blik zit tegenwoordig statiegeld). Het lijken allemaal druppels op een gloeiende plaat, maar als het gaat om duurzaamheid kunnen alle kleine beetjes helpen.