toddler sitting on ground while holding red plastic case

Dit neem je mee als je kleintje voor het eerst naar de kinderopvang gaat

Wanneer je elke dag thuis voor je kleintje kunt zorgen, bijvoorbeeld door als partners afwisselend te gaan werken en eventueel een opa of oma in te schakelen als oppas, zou je kindje in principe niet naar een opvanglocatie hoeven. Maar in de praktijk lukt het veel ouders niet om zo’n schema rond te krijgen. Dan biedt een kinderdagverblijf uitkomst. Voor alles is een eerste keer, ook voor jou als ouder zal het even wennen zijn dat je de zorg voor jouw kindje tijdelijk gaat overdragen aan iemand anders. En een belangrijke vraag is natuurlijk: wat neem je mee op zo’n eerste dag?

Uniforme werkwijze

De kinderopvang is tegenwoordig veel beter gereguleerd dan voorheen. Dit houdt in dat men werkt conform uniforme methodes die pedagogisch verantwoord zijn en waar wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt. Natuurlijk zijn er altijd verschillen per locatie, omdat de gekozen methode lokaal wordt afgestemd op de situatie. In grote lijnen zal het echter weinig verschil maken of je voor Kinderopvang utrecht, Maastricht of Groningen als zoekgebied kiest. Je zult te maken krijgen met dezelfde regels en gebruiken. Dat is wel zo handig!

Neem knuffeldier en drinkfles mee

Voor je kindje is het natuurlijk heel vreemd om opeens op een onbekende plek te zijn met uitsluitend onbekenden. Dat kan snel zorgen voor angst en verdriet. Op de website van Blos kinderopvang in Utrecht vonden we een aantal zeer bruikbare tips om die eerste dag goed door te komen. Een belangrijke tip is om het favoriete knuffeldier van je kindje mee te nemen. Zo’n knuffel biedt altijd troost en herinnert het kindje bovendien alleen al door de geur aan thuis. Verder is het ook fijn als jouw kindje kan drinken uit de eigen drinkfles, dus neem die ook mee. Tip: koop twee identieke exemplaren, eentje voor thuis en eentje voor op de opvang. Die laatste voorzie je van een mooi naamlabel om verwarring te voorkomen.

Reservekleding

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Kinderen zijn speels en kunnen daardoor gemakkelijk hun kleding beschadigen. Veel voor de hand liggender is nog dat ze hun kleren vies maken tijdens het spelen of tijdens het nuttigen van een maaltijd. Thuis is dat geen probleem, je trekt zo wat schoons uit de kast. Neem een setje reservekleding mee, zodat ook op de opvang direct een kledingwissel kan plaatsvinden.

Laatste in: Blog