Een condensator is misschien wel een van de belangrijkste elektronische componenten die er bestaat. Elk apparaat dat jij thuis hebt staan heeft wel een condensator ingebouwd. Van een grote condensator in jouw speakers tot een kleine condensator in jouw smartphone. Een condensator kan elektrische energie opslaan die wordt opgewekt door een elektrisch veld.
Zo werkt een condensator
Een condensator heeft een eigen samenstelling van twee metalen platen. Deze planten worden gescheiden door een elektrische of dilectrische isolator. Wanneer er elektrische energie ontvangt dan wordt zo’n plaat geladen met elektronen. Dit zijn geladen deeltjes van negatieve energie. Aan de andere kant van de condensator wordt er negatieve energie vrijgegeven en positieve lading wordt achtergelaten.
Wanneer jij het apparaat volledig verwijderd van eens stroombron. Je trekt de stekker eruit, dan zal de condensator nog steeds worden geladen. Deze slaat namelijk noodstroom op. De ene zijde is geladen met elektronen van vooral positieve energie en de andere zijde met negatieve energie. Hierdoor willen ze beiden erg graag aan trekken en de lading zo lang mogelijk vasthouden. Dit is dus zelfs wanneer er geen energiebron meer aanwezig is. Een condensator heeft altijd een isolerend omhulsel. Deze heeft vooral als functie om de metalen platen dichter bij elkaar te houden. Maar hij moet er ook voor zorgen dat ze niet geneutraliseerd worden doordat er contact tussen ontstaat.
Hoe weet ik of mijn condensator nog werkt?
Het is soms ingewikkeld om te weten of je condensator nog werkt. Maar je kan het doen door te observeren. Dit leggen wij je in het kort uit. Wanneer jij bijvoorbeeld de volledige inhoud van het apparaat kan zien, dan zie je dat het mogelijk is opgeblazen. Wanneer hij beschadigd is, is de kans aannemelijk dat hij kapot is. Nu kan het nog zijn dat de condensator nog werkt. Maar toch adviseren wij je om de condensator op dit moment te vervangen.
Er zijn ook een aantal andere manieren om te bekijken of jouw condensator kapot is. Dit is vooral door hem door te meten. Het doormeten van je condensator kan op allerlei verschillende manieren. Je kan hiervoor gebruik maken van een multimeter. Dit is de meest beproefde methode omdat veel mensen een multimeter in huis hebben. Maar er zijn nog meer manieren om een condensator door te meten. Wij hebben een aantal verschillende manieren voor je uitgezocht en ze op een rij gezet in de alinea hieronder.
Verschillende manieren om je condensator door te meten:
Je wil natuurlijk weten of je condensator het nog doet. Er zijn echter verschillende manieren om een condensator door te meten. Dit is voor afhankelijk van het type en soort condensator dat er in jouw elektronische apparaat zit. We leggen per meter uit hoe je hem moet gebruiken en voor wat voor soort condensator.
Multimeter
De meest gebruikte methode is met een multimeter. Dit is een meetinstrument dat heel gemakkelijk de capaciteit van jouw condensator kan doormeten. Wanneer je begint met meten moet je er eerst voor zorgen dat de condensator is ontladen. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te trekken of batterijen te verwijderen. Nu moet je even wachten. Hierna schakel je de multimeter in en zet je hem op de goede capaciteitsmeetstand. Zorg voor de juiste meetprobes en sluit ze aan op je condensator. Nu kan je zien of er nog capaciteit zit in jouw condensator.
Het is goed om te weten dat niet alle multimeters zo nauwkeurig kunnen meten. Daarom heb je ook andere meter.
LCR-meter
De LCR-meter is ontworpen voor drie dingen. Hij meet namelijk Inductantie, capaciteit en weerstand. LCR staat in het Engels voor deze drie woorden. Net als de multimeter kan je de LCR-meter gewoon aansluiten op de condensator. Je stelt hem nu in op de goede meetmodus voor de capaciteit van het apparaat. Nu zal je zien of de condensator het nog doet of niet.
ESR-meter
ESR betekent in het Engels: Equivalent Series Resistance. Deze kan de interne weerstand van een condensator meten. Deze beoordeeld dus meer de conditie van de condensator. Zorgt de condensator nog wel voor de juiste weerstand of loopt de energie er gewoon doorheen?
Oscilloscoop
Een oscilloscoop werd vroeger veel gebruikt voor het meter van energie. Tegenwoordig wordt hij niet erg veel meer ingezet, maar je kan er nog steeds de eigenschappen van een condensator mee meten. Zo kan je observeren hoe goed het -laad en ontlaadgedrag van de condensator is. Het is allemaal iets ingewikkelder, omdat je van hieruit consequenties moet trekken. Het is niet zo duidelijk als de meters hierboven.
Hou bij ieder meetinstrument rekening met een afwijking.
4 redenen om je condensator door te meten
We zijn van de generatie die steeds meer spullen gewoon weggooien wanneer ze het niet doen. Maar toch zijn er nog zo veel apparaten die gewoon gebruikt kunnen worden. Een condensator kan je gewoon repareren bijvoorbeeld.
1. Capaciteit
Het is erg belangrijk dat jouw condensator de juiste capaciteit aankan. Vaak is een condensator van een bepaald apparaat gemaakt voor een bepaalde hoeveelheid capaciteit. Door hem door te meten kan je afwijkingen aantreffen. Af en toe je condensator door te meten gaat helpen om de werking waar te borgen.
2. Lekkage
In een condensator kan een lek ontstaan. Dit zal leiden tot stroomverlies. Je wil je condensator meten om te zien of er een lek in is ontstaan. Vaak ontstaat dit door een beschadigde isolatielaag. Maar het kan ervoor zorgen dat ook de rest van jouw apparaat stuk gaat. Het vervangen van een lek in je condensator is erg belangrijk om snel te doen.
3. Integriteit
Het functioneren naar behoren. Je wil zorgen dat de condensator nog aansluit bij de rest van je apparaat. Het kan zijn dat een condensator na verloop van tijd slechter wordt. Dit kan komen door spanningspieken, mechanische stress, veroudering maar ook door oververhitting. Door je condensator door te meten kan je het probleem aanpakken en vervangen indien nodig.
4. Diagnose van een probleem
In een elektrisch circuit is een condensator erg belangrijk. In veel gevallen wordt er daarom gestart bij een probleem aan de condensator. Een goede elektricien kan eigenlijk aan de symptomen van een apparaat al zien waar het probleem ligt.